Friday, August 27, 2010

doughnut tembam...hehehe...tak percaya cubalah

Doughnut ikut selera chefrazak

1 ½ pkt   yeast
1/8 cup   Air Suam
¾  cup   Susu Suam
¼  cup   Gula halus
½  tsp   Garam
1 biji   egg
1/6 cup   shortening
2 ½ cups   Tepung Serbaguna
¼  cup   Lemak sayur
¼ cup   margarine
½ tsp   vanilla essence
2 cups   Gula Caster

Cara membuatnya
-Cairkan yeast dalam sebuah bekas dengan mengunakan air suam
--Kemudian masukkan susu, gula, garam,telur,shortening dan satu
cawan tepung kedalam adunan yeast tadi
-Gaul rata secara perlahan-lahan hingga sebati.
-Kemudian masukkan kesemua tepung dan gaul hingga sebati ,
Setelah siap giling doh berkenaan dan taburkan serbuk kayu manis
,gula dan gulung , kemudian potong doh berkenaan dan rehatkan seketika
tutup dengan mengunakan tuala basah.
-- setelah doh itu membesar, panaskan minyak dengan kepanasan
-350 darjah celcius.
-Goreng doughnut itu dan balikkan sehingga masak

resipi tepung pisang goreng rangup

tepung Goreng Pisang, Durian, Kledek, yang bersarang tanpa bahan kimia

600g  Keladi (Kukus dan Lenyek)
150 g   Tepung Teng(Masak)
80 g  Shortening
1 tblsp  Gula
1 tsp  Garam
1 tsp  Minyak Bijan

Cara Membuatnya
Blender keladi dengan air hingga likat.
Masak tepung teng dengan air sehingga menjadi gluten.
Kemudian campurkan kesemua bahan diatas dan gaul hingga sebati.
Pukul hingga sebati dan pastikan adunan itu lmenjadi cecair yang pekat.
Kemudian celupkan isi pisang,kledek dan goreng dalam minyak pada suhu 150 darjah celcius.