Thursday, August 26, 2010

resipi kesihatan....

Kerabu Ulam Mangga
1              biji                          Mangga
100         gm                          Ulam Raja
100         gm                          Daun Ceylon
½             Biji                          Bunga Kantan
1              tsp                          Cuka
1              tsp                          Gula Halus
1              biji                          Lada Benggala
1              tsp                          Serbuk Belacan
1              tblsp                      Kacang Tanah (Kisar)

Cara membuatnya
1.       Petik pucuk ulam tersebut dan satukan dengan ulam-ulaman yang lain.
2.       Basuh sedikit dan rendam dalam air batu untuk merangupkan ulam tersebut.
3.       Sagat mangga pada ketebalan 1 mm, masukkan mangga tersebut kedalam ulam tadi
4.       Kemudian masukkan kesemua bahan –bahan yang lain dan gaul hingga rata.

Air Pegaga Pandan.
200         gm                          Daun Pegaga
1              helai                      Daun Pandan
30           gm                          Gula Batu
250         gm                          Air

Cara Membuatnya
1.       Basuh daun pegaga bersama tangkainya.
2.       Kemudian kisar hingga lumat daun pegaga berkenaan bersama –sama dengan air.
3.       Perah dalam periuk atau cerek untuk dipanaskan.
4.       Masak air itu dengan api yang perlahan, kemudian masukkan daun pandan dan gula batu.
5.       Setelah siap, tapis air pegaga dan sajikan dengan sedikit air batu untuk kesegarannya.


Perca Ulam 
300                 gm          Pucuk pelbagai Ulam
½                     biji          Bunga Kantan
1                      tsp          Lada Hitam
1                      tsp          Perahan Lemon
1                      btg         Cili Merah (dibuang Biji)
1                      tblsp      Gula Halus
10                   Helai      Daun Salad/Kadok
Cara Membuatnya
1.       Cincang Hiris Ulam-Ulaman, masukan dalam satu bekas .
2.       Kemudian Masukan kesemua bahan yang tertera diatas kecuali daun salad.
3.       Lentangkan daun salad, sapukan sos pudina kemudian masukkan perca ulam keatas sos pudina tadi, kemudian gulung atau lipat bungkus mengikut kesesuaian masing-masing.

Sos Daun Pudina
200                 gm          Daun Pudina
20                   gm          Daun Saderi
10                   gm          Rempah Kari
30                   gm          Kelapa Parut
1                      tsp          Stok Ayam
1                      tblsp      Cuka
100                 gm          Air

Cara Membuatnya.
1.       Petik daun pudina dan daun saderi, kumpul setempat.
2.       Masukkan rempah kari,kelapa parut, stok Ayam dan cuka.
3.       Kisar hingga lumat dan tapis hingga air dalam tapisan itu kering.
4.       Sajikan dengan nasi beryani atau sajian berbentuk kambing.